Followers

Tuesday, 1 January 2013

Petua Menjadi Pelajar Cemerlang Menurut Al-QuranBismillah..okay..sebelum memulakan penulisan.terus terang dikatakan.sape yg inginkan kegagalan dan tidak percaya janji Allah dalam Al Quran TIDAK PERLU meneruskan bacaan.menerjah blog2 orang dan bace wish2list..n most of them hoped nak menjadi orang yg berjaya dan cemerlang..Disini saya menerangkan bagaimana untuk menjadi pelajar cemerlang namun ia juga digunakan untuk berjaya dalam hidup DUNIA dan AKHIRAT.

Bukan mudah untuk menjadi pelajar cemerlang namun ade beberapa tips dan jalan yang telah Allah SWT sediakan utk kita melalui surah al-Mukminun ,surah yg ke 23 dalam permulaan ayat..Insya Allah kita boley praktis dan amal2 kan dan sebar2 kan..

01.   Keyakinan, kepercayaan and keimanan kepada Allah SWT 
"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]
Iman dan kejayaan disebut oleh Allah SWT dalam ayat yang sama.Maka imanlah faktor utama kejayaan.Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan sifat positif yang akan disebutkan dibawah..

02.   Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati

"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:

Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa.

03.   Prioriti. Mengutamakan apa yang utama.

"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]
Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan.
Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.
Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.
Kita dikehendaki menghindarkan diri dari perbuatan mengumpat pensyarah/guru kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki, malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah SWT.

04.   Prihatin sesama kita

"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]
Walaupun sedang berada disaat-saat genting,janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan2 yang lebih susah di sekeliling kita.Kongsilah apa yang termampu,samada ilmu,kertas2 soalan tahun lepas dan lain2.Mana tahu berkat itu dibawa ke peperiksaan atau mereka mendoakan kita.

06.   Jujur, amanah

" dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya."[23:8]
Walaupun sedang berada disaat-saat genting,janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan2 yang lebih susah di sekeliling kita.Kongsilah apa yang termampu,samada ilmu,kertas2 soalan tahun lepas dan lain2.Mana tahu berkat itu dibawa ke peperiksaan atau mereka mendoakan kita.
Bukankah kita telah berjanji dengan pihak penaja dan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana?
Elakkan menipu ketika peperiksaan.Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat,jangan pula kita terus menulis.Sebaiknya sebutlah "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'Azim."

07.   Tepati waktu

"dan orang-orang yang memelihara solatnya." [23:9]
Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan.
Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah SWT kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.
"Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi.Iaitu yang akan mewarisi Syurga Firdaus.Mereka kekal didalamnya."[23:10,11]

Alhamdulillah..itu sahaja tips ny..dan ada sedikit lagi ayat Ayat alquran buat dijadikan pedoman.
" ....Maka di antara manusia ada yang berdoa: 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia.' Dan tiadalah baginya bahagian di akhirat."[2:200]
"Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka." [2:201]
"Mereka itulah orang-orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitungannya." [2:202]
Petikan dari -I LUV ISLAM-

3 comments:

Nazmin Nazifa said...

Terima kasih kerana berkongsi... Alhamdulillah :) Tahun ni lebih semangat dan berkeyakinan XD hihi

Kay Sablihan said...

same2.. :) Insya Allah..the BEST 4 u :)

atthirah aminudin said...

betul . Allah sendiri telah menunjukkan cara untuk berjaya kepada kita melalui kalamullah-Nya sendiri.. Al-quran adalah panduan hidup mukmin. in shaa Allah !

KHAIRUL IKHWAN
KKomited
HHarum
AAmanah
IIkhlas
RRamah
UUntung
LLemah-lembut
IIdealistik
KKreatif
HHarum
WWarak
AAlim
NNaif
Apa ada pada nama?