Followers

Thursday, 9 May 2013

Interview Biasiswa Tunas Potensi

Assalamualaikum and selamat sejahtera :3 

Interview Biasiswa Tunas Potensi.

30 April,Menara SSM KL Sentral

7am-smpai di menara SSM KL Sentral,,naik tingkat 18 (lobi korporat dan bilik menyuarat) lepas mendaftar berkenalan laa dengan sume2 pelajar at ctu..rata2 dari SBP elit je,,huhu..boleyh2 join meyh! Sarapan buffet dlu dekat tingkat 14,,ta makan sangad sebab nga cuak en,,pastu denga la presiden biasiswa Tunas ue berceloteh time makan,,layan..tunggu smpai pkul 10.30 sebab terpaksa ckupkan 25 orang dalam 1 grup..last2 ade 18 orang je..jalaan..

First activity macam biasa laa,,briefing tapi pendek gler punye,,pastu activity warm up,,panas badan dan erat silaturahim antara peserta2 interview..warm dalam 10 minit then kitorang dibahagikan kepada 2 group..setiap group pergi ke sebuah bilik mesyuarat..

Dalam bilik mesyuarat,,pergh..selesa..kerusi yang empuk2..sejuk..tapi agak menakutkan jugakla..then masuk seorang petugas untuk menerangkan apekah yang perlu dilakukan..fail tugasan diagihkan pada setiap orang..tugasan nya berbunyi seperti ini.:

Kampung anda telah dilanda banjir,,bekalan air bersih terputus,,bekalan makanan berkurang,,jalan darat terputus,,hospital yang ada tidak mampu menampung jumlah mangsa yang ramai,,ada orang kampung yang tidak mahu tinggalkan rumah n beberapa masalah lain..

Anda sebagai salah seorang ahli jawatankuasa keselamtan kampung,,bincangkan langkah penyelesaian berhubung masalah tersebut.. dalam masa 30 minit.. bahasa perantaraan? BEBAS..haha..BAHASA MELAYU un leyh :3

Lepastu kitorang pun bantai2 la huha huha ckap apebnde ntah asalkan join the club,,buat muke yakin kan,,bagi idea selesaikan masalah smpai la 30 minit pun habis..then rehat skejap..

Then masuk lagi seorang petugas yang lain,,dia edarkan fail tugasan yang ke2,,tugasan tersebut berbunyi : 

Anda dan rakan2 anda perlu cipta satu permainan dalam 30 minit menggunakan sekurang2nya 3 bahan yang diberikan..

Haha..yang niy lagi la pelik tugasan dy,,pastu kitorang bntai la buat game sendiri combine game yang ak cadangkan dan yang lain2 cadangkan..slepas 30 minit,,rehat lg sbentar,,kemudian grup kami depcahkan dua,,yang berjaya dan yang tidak,,yang tidak berjaya akan ada review session sbelum balik dan yang berjaya akan pergi buat essay terlebih dahulu,,dan menunggu untuk interview.. :3

Menjadi yang berjaya,,alhamdulillah,,tapi yg tak best ny tunggu lame woo nak interview ue..seorang dlm stengah jam gak la..then dapat bilik interview 4..masuk2..soalan2 yang diajukan : 

  • Perkenalkan diri anda Khairul.
  • Pernah hadapi saat getir dalam diri?
  • Pengalaman paling menyeronokkan?
  • Pernah kecewa dalam hidup?
  • Ape yang anda nampak diri anda pada 3 tahun akan datang?
  • Apa yang anda nampak diri anda 10 tahun akan datang?
  • Pernah ta kene ubah keputusan yang anda takut?
  • n bnyak lgi la..huhu
Then abis interview,,fuh gua ckap na pengsan doe,,ta makan dr pagi,,huhu..then kitorang makan tengahari buffet at tingkat 14,,makan puas2..

Total time spent : 7.00am - 4.00pm..



Sebelum temuduga :3

29 comments:

Nazmin Nazifa εїз said...

Wah sebenarnya temu duga untuk ape ni ? Course ape ? Lama menghilang erkk ^^,

Kay Sablihan said...

Hehe..lame jugak la :-P

Kay Sablihan said...

Untuk cari penaja untuk kos yg kay minat untuk ke oversea,,pliyh aircraft,, :3

Anonymous said...

thanks ya ,,sy pun dpt iv tunas potensi gk,,dh baca blok awk ni rasa lega skit sbb dh tau srba sdikit pasal iv ni..thank again ya

Kay Sablihan said...

Ouw,haha,most welcome! ;-)
Gudluck eak !

Anonymous said...

kay,,sy nk tny,tunas potensi ad mntak sjil kelahiran yg asal kan?mmg kena bawa ke?yg surat testimoni tu kalau xde x prlu bawa kn?nervous laa,,risau if x dpt siapkan dokumen ni on time..sobss

Anonymous said...

salam.. i want to know about the language that have been used for each sessions of interview..and this scholarship can help us to continue our study in overseas?? thanx..

Kay Sablihan said...

Yup,kene bwak,,testimoni ue un yap.takd takyah,,buat senarai.makesure sume ad,

Kay Sablihan said...

Fyi,,better u answer in the language they ask u the question,my interviewer asked me to just use Malay,,yap! This scholarship help u to go further studies in overseas..they will ask u bout this before iv..

Kay Sablihan said...

Waalaikumsalam,hehe

Syafiqa Hamid said...

Assalamualaikum.. blh saya tahu, bahan apa yg pihak tunas poensi bagi untuk mencipta satu game kreatif tu?

Kay Sablihan said...

Awak iv bile? Hehe..ta aci siot :-P dy bg cawan.sletep.gunting.surat khbr.guli.batu.getah.belon.bnyk lg,kne guna sbnyak mungkin

niniey said...

Iv sy esk..tq sngt2..bl0g awk rujukan utama sy utk hdpi iv esk

Kay Sablihan said...

Aha..gudluck eak! Most welcome ;-)

Anonymous said...

salam..sy pun dpt intrview utk tuns potensi jgk.. bkenaan utk pengesahn pgwai krjaaan A atau gred 41,adkh pgrusi jkkk or ktua kg tmsuk jugk dlm ktgri yg sma??

Kay Sablihan said...

Yap..ad tulis an at ctu..

Nazmin Nazifa εїз said...

Waaa!! All the best yaaa .. ape-2 update tauuu.. hikhik

Kay Sablihan said...

Hee,,tengs In :-) okayh set!

Anonymous said...

salam..awk..bg la tips2 lg..atau apa2 patut kitorang prepare..utk iv sterusnya ni...please....

Kay Sablihan said...

Aha okayh..akan datang.. ;-)

Anonymous said...

okayy..tengss..secepat yg mungkin ya ;) minggu depan dh iv :)

Anonymous said...

okayy..tengss..secepat yg mungkin ya ;) minggu depan dh iv :)

Anonymous said...

salam..boleh bg contoh jwpn utk soalan2 tu..hehe :)

Kay Sablihan said...

Kikiki,mu neyh,,itu just soalan privasi,jawab dgn jujur jea :-)

Kay Sablihan said...

Uit.da siap tips ! Kalau ad soalan agy tanyelah,

Siti Nur Fatin Amirah Che Has said...
This comment has been removed by the author.
Kay Sablihan said...

Lorh.mend remove komen neyh,huhu

Anonymous said...

essay tu pasl ape ekk?

Kay Sablihan said...

Soalan mudah j,,siyes :-)

KHAIRUL IKHWAN
KKomited
HHarum
AAmanah
IIkhlas
RRamah
UUntung
LLemah-lembut
IIdealistik
KKreatif
HHarum
WWarak
AAlim
NNaif
Apa ada pada nama?