Followers

Friday, 17 May 2013

Tips temuduga biasiswa tunas

Okayh,,assalamualaikum,,salam sejahtera dan salam 1 Malaysia! MALAYSIA BOLEH!

Okayh,memandangkan ini adalah kali ke 2 biasiswa tunas neyh dlancarkan,,kbnyakan peserta takd tmpat untuk dirujuk sgt,,so,,gua bleyh la share2 sket2 kan ape yg tahu,,

First of all,,tahniah krna lepas ujian komputer uh! Haha,,korg adlah antara 1000 peserta yg akn dtemuduga dr 13000 yg layak,,yg mintak dlm 20000 org,,so,,dah ucapkan ksyukuran? Alhmdulilah,,ta susah un

Sebelum ke iv? Pastikan sarapan!! Sarapan!!!! Sarapan woi! Mkan sket jdlah,,lame ue,,gua tak sarapan aritu,,2 kali nak pengsan dah,,huhu kol 7 smpi 4 ptg kot.

Okayh,,bnyak kan dokumen yg dy nak? Pastikan,,pastikan korang ad SETIAP yg dimintak tersebut,,kalau takd mase daftar nanty,,korg akan diminta pos dokumen yg ta lengkap,,kan dah jd 2 kerja,,so get well prepared.

Then what? Smpai sane naty,,better korg trus knal2 ngn peserta2 lain,,sebbny korg akn berinteraksi dlm sesi grup untuk menyingkirkan yg ta layak ke temuduga,,

Ketika korang berada dalam sesi grup,,tak kira apa jua tgasan,,pastikan korang ad peranan walaupun celah2 je,,jgn buntu waktu uh! Bntai j ape2,,haha,,pastikan bernas la kan ideanya,,

Then sape j yg layak ke pusingan brikutny,,akan ad esei kne buat,,dy tny nak g oversea ke tak n whateva,,jwb jujur jea :-)

Time temuduga? Better jawab jawapan dalam bahasa soalan yg dkemukakan,,aritu gua kene fully bm,,tapi ad gak bilik lain yg kene bi,,so beter prepare ur answer,,

Soalan lazim :
Introduce urself
Why u need this scholar?
Minat? Why?
Vision mision?
What r u doing in next 5 or 10 years?
Lain2 ue soalan cepumas :-)

24 comments:

Nazmin Nazifa εїз said...

Soalan-2 cepumas mcm mana tu ? XD Hahaha ...

Waaa ... tak ley ke share sikittt jwpn yg diberi :P ? ngeh3

Kay Sablihan said...

Kikiki,.jawapan ke ? Huhu,naty at post laen eak.hee In awat ta tdo agy neyh,ish3.hehe

Anonymous said...

Ujian iq ade tak? Lg satu surat testimoni tu mcmana?

Kay Sablihan said...

Ujian pesonaliti diri je,,ujian iq tu kalau temuduga aircraft ke adla.. Surat testimoni taktau,,naty ckap je takd kalau taktau sgt dah.

Anonymous said...

Ok tq

Anonymous said...

Tq kay...sape2 yg dpt iv kat kuantan khamis ni btul la kn start pkul 10?

Kay Sablihan said...

Aha okayh..most welcome n gudluck!

Kay Sablihan said...

Aha.tataula jadual korg cemane..yela kot..sbb aritu.peserta dpt 2 waktu samada kol 7 or 12..

Anonymous said...

huhuhu..terbaik la kay...nanti ade post lain ke?? hehe menunggu ni :3

Kay Sablihan said...

haha,,nak post cemane plak uh..

Anonymous said...

yang reka permainan tu group awk buat mainan ape? :)

Anonymous said...

kay..contoh surat testimoni camne?

Anonymous said...

kay..contoh surat testimoni camne?

Kay Sablihan said...

Hehe..sy na ckap un tak reti,nama dy dalang dan malang tp dah diubah suai jd sangat2 susah dan menyeronokan..kene kreatif la wktu neyh.

Kay Sablihan said...

Lagi satu.waktu neyh konpem sume org blur,korg jdla pncetus idea pertama..bntai j pape.,haha

Kay Sablihan said...

Taktau lah..haha..ta bwak un n ckap at dy takd..then dy kate takpe un..cube try google.

Anonymous said...

yg kena dpt pengesahan dokumen dari pegawai kerajaan gred A atau 41 tu..blh tak dptkan dari jkkk...kay buat kat mne?

Kay Sablihan said...

Aha,aseny ketua kampung boleh la..jkkk tatau la..aritu kay amek cop guru besar skola rndah tdekat sbb ket.kampung tga sibuk..time kay lg truk aw..3 hari j utk prepare sgale2ny,huhu

Anonymous said...

Ok..tq

Kay Sablihan said...

Most welcome :-)

Husna Mubin said...

hello, bakal pelajar kmk. haha. cane ley jumpe my blog? btw selamat berkenalan, and dpt tunas ea? saye tak dipanggyl pown sobs

Kay Sablihan said...

aha,,awak ade komen kat blog mane ntah,,at ctu la :) slamat berkenalan juga :)

Anonymous said...

kay ! . hi3 . gladly u were bloggin this one . tq so much . really2 appreciate it . wish me luck

Kay Sablihan said...

Haha..hihi..welcome ;)

KHAIRUL IKHWAN
KKomited
HHarum
AAmanah
IIkhlas
RRamah
UUntung
LLemah-lembut
IIdealistik
KKreatif
HHarum
WWarak
AAlim
NNaif
Apa ada pada nama?