Followers

Thursday, 9 May 2013

Interview DTS at Skypark Subang

Assalamualaikum n selamat pagi :3 stelah genap sebulan blog niy bersarang,,makanya hari niy tibe2 terdetik untuk mengupdate la pulak,,hehe..



20 April 2013,SKYPARK SUBANG

7.00am-Sampai at Skypark Subang and berkumpul kat depan Mcdonald,,Pastu ada van DTS amek gua and mak berserta pelajar2 lain skali,,untuk pengetahuan,, DTS atau name panjangnya Dilog Training and Services adalah basic trainer for Malaysia Airline- Engineer and technician in aeroplane maintenance..Bende niy memang minat dr tadika so tu yang nak sangad ue..

Pagi tu ade dalam 20 orang je yang hadir,,haha,,sket gler doe,,slepas briefing aktiviti,,kitorang (pelajar) kene buat Grammar Test dalam kelas smentara ibubapa dibawa berjalan2 ke hangar dan kelas2 yang kitorang akan belajar kat situ(kalau berjaya masuk)..

Rehat,,minum teh tarik je at kafe METC ue..

Grammar Test mungkin ley bla agy,,tapi smpai je Mathematical Reasoning Test atau ujian IQ,,pergh,,pecah otak bro..Math + Fizik + logik2 sket,,terpusing2 ketas tu..30 soalan 30 minit,,calculator not allowed,,tatau cane na gtau cane bentuk soalan ue,,haha,,complicated sket.

Rehat dalam 10 minit,,lepastu kumpul at satu tempat,,trus berkumpul untuk giliran Interview..mase niy la baru nak hafal part aeroplane and function dy,,sempat laa,,haha..interview dapat avionic lab 2 giliran ke 3..

Masuk2..ade 2 orang,,seorang engineer n seorang lg technician disitu,,fullu english ok,,berikut adalah soalan dy,,

  • Introduce urself Khairul..
  • Tell us ur hobbies 
  • Why did u interested to this course?
  • How many types of aeroplane that u know?
  • Differentiate these 2 model aeroplane.
  • Tell me its parts and their functions.
  • Where are their engines located in aeroplane?
  • How many country that build aeroplane?
  • What engineers do in the hangar?
  • Tell me the name and function of all those tools.(ade construction tools,wiring tools and etc.)
  • What is the advantages on you?
  • Why we need to take you in this academy?
Thats All..tempoh mase? adelah dlm stengah jam gitu..huhu..tapi syok la bersembang ngn interviewer ue,,haha,,yang niy cume soalan2 akar ta termasuk soalan2 tambahan yang dia selit2 lagi..

total time : 7 pagi smpai kol 2 stengah..then balik dengan kepuasan kerana i have done my best :3



44 comments:

Imran Syafiq said...

I have a few questions. I just finished SPM last year(2013) and I'm still pending for my results. Will DTS accept my application and take me for the interview? Or do I have to wait for my results? What level were the tests given? Was it SPM level or higher? Thank you.

Kay Sablihan said...

Yes.DTS will take you for interview if the application accepted..The test just as easy as ABC..trust me.. aha..

Imran Syafiq said...

Okay noted. Thank you

Kay Sablihan said...

aha okay ;)

Anonymous said...

uhh nak tanye sikit. when is he next interview?

Anonymous said...

soalan pasal tools tu macam mne nk buat persediaan??

Kay Sablihan said...

Next interview 8 haribulan feb,,kalau tak dpt ade lg la lepastu punye,,

Kay Sablihan said...

Ce la google name2 hardware tools,,naty time interview dia akan ade mintak korang kendalikan tools tu iugak,,nak tgok skill korang disitu,

Anonymous said...

I see...thanks for the info.... tgh cuak jugaklaa ni..interview sabtu ni 8th Feb huhu...tgh buat preparation based on your post tu je :D

Kay Sablihan said...

Haha okay,,same je naty ^^ rilek je,,tga belaja lg ke?

Anonymous said...

Haha ok2...bru habes SPM..

anonymous said...

8 feb ni interview start pukul berapa? Dan pukul berapa nk kena dtg? Dan kt mna?

Kay Sablihan said...

Mak aih,,haha,,tak download ke appendix ?

Kay Sablihan said...

Haritu ceq kul 7 stengah da tgu depan mcd kat skypqrk subang,,naty ade van atau bas yg amek bawak masuk dlm,,

Anonymous said...

DTS sepatutnye dh hantar email for the details and call the candidates that has been short listed on Wednesday 5/2/14...dia suruh tunggu pukul 7 dkt McD tu huhu awal btol

zyma said...

hi.. may i ask.. awak dh di terima masuk ke academy ni?

Kay Sablihan said...

Hi hi ^^ yeah saya dapat,,tapi ta pergi sbb mak paksa masuk matrik ;(

Anonymous said...

nak apply tu kena isi application form dkat website dts kan? kalau nak apply kena tunggu result keluar dulu ka mcm mana? please reply asap.thanks

Kay Sablihan said...

Yes kene isi application form at website ue dlu,,dlu ceq mintak gune result trial jewp.

ツ farahleeyana ツ said...

Haiii! Nak tanya. Memang wajib ke soalan tu yang akan dia tanya? Sebab saya baru je dapat. And interview tu dlm minggu ni. Woaah. Shocked!

Kay Sablihan said...

Hai farahleeyana,,tak,,tu bukan soalan wajib tp soalan common la kot yg dia akan tny,,tp yg pasti dia akan tny mcm2 lg,,tu cume suku je uh,,ta larat na tulis sume,,hehe

Anonymous said...

tumpang tnya..interview ni nk pkai bju apa ja??? then yg soalan fizik and math tu susa sgt eh???

Kay Sablihan said...

Pakailah kemeja dgn tie,huhu,,ade yg pakai vest,blazer,,officiall ok? Takdelah,,senang je,,cume maybe ta sempat jawab sume

Anonymous said...

nak tnye, mne nak dpt info2 pasal basic airplane? cari bnyk yg mendalam sgt la

Kay Sablihan said...

Basic airplane? Dy punye part ke cmane,, biasanya google je la yg tqu segalanya,,haha,,

Anonymous said...

Yang pasal dia tanya berapa countries and pasal aerplane semua tu . Dia ada bagi notes ke sebelum masuk interview tu ?

Anonymous said...

Yang pasal dia tanya berapa countries and pasal aerplane semua tu . Dia ada bagi notes ke sebelum masuk interview tu ?

Kay Sablihan said...

Haish,,tu sume pengetahuan am,,na tgok berapa tahap kite punye minat terhadap kerjaya niyh

Anonymous said...

Okayy , boleh tak kongsi kan sedikit pengetahuan am anda tentang benda ni ? :) Terima kasih kalau sudi :)

Anonymous said...

Okayy , boleh tak kongsi kan sedikit pengetahuan am anda tentang benda ni ? :) Terima kasih kalau sudi :)

Anonymous said...

kalau tak dapat jawab.......
macam mana??
cth, di mana prduction of aircraft

Kay Sablihan said...

Ahah,,ceq bukan tau bnyak bende sangad noh,,hehe,,btw tga exam niyh,,tgokla cemana

Kay Sablihan said...

Haha,,kakau tak tau jawab tu,,ntahla,,jawab je la tatau kot,,tp naty nampak mcm ta berapa berminat pulak kan,,bnde penting pun taktau,,haha,,kalau nak bantai muke kene yakin ;) hehe..

Kay Sablihan said...

Kalau betul2 cepumas soalannye,n tatau na bantai ape,,ckap je tatau,,haha

syamiraa syemm said...

hi.. sabtu ni saya iv dilog tu. sangat nervous sbb memang nak sangat2. tools tu yang berkaitan kapal terbang saja ke mcm mana eh?

salbiah asinnar said...

Assalam.nak tanya.hari tu anak patut gi interview.tapi tak pergi sebab takut bayarannya mahal.boleh request lagi ke kalau ade interview lepas ni.manatau ade rezeki anak .

salbiah asinnar said...

Ade pinjaman ke untuk masuk dilog ni.bayaran mesti mahalnya.mohon pencerahan.

Rasyidah Roslin said...

Apa pinjaman atau biasiswa yang boleh dipohon untuk belajar di sana?

Laila Zuhaira said...

tumpang tny..agak2 tau tak yuran pengajian dia berapa,,msti tggi kan?

Nabilah said...

thanks 4 the information.. i'll attend their assessment this 7th feb. this help me very much.. yuran pengajian dia around 160k.. mara will provide 100% loan klau xde mslh dgn mara.. n klau x silap, stiap bulan dpt rm630..

Anonymous said...

for cat b. rm 196k++
for cat a, rm 70k++

deposit rm 5k.... wish u guys all the best.. hahaha

Anonymous said...

Hi im going to take license with the dts at the end f this july..may i know, for the mara's loan , we hv to apply by ourself or the management will help us to get the loan ??

Anonymous said...

Boleh saya tanya.. nk daftar dts ni boleh ke pkai result trial spm.. sbb saya pelajar spm 2016

Anonymous said...

Sya pun. Kena pakai copy trial spm ke?

KHAIRUL IKHWAN
KKomited
HHarum
AAmanah
IIkhlas
RRamah
UUntung
LLemah-lembut
IIdealistik
KKreatif
HHarum
WWarak
AAlim
NNaif
Apa ada pada nama?